Nyhed

Nyt Hotel Julsø på vej

Efter branden i 2020 har Topas Explorer Group planer om at bygge et nyt Hotel Julsø på brandtomten for det gamle. Aktuelt er fire forskellige forslag i spil.

Et nyt Hotel Julsø vil hovedsageligt opleves fra Julsø og dennes nordlige side. Herfra er der storslået udsigt til de smukke og fredede lyngbakker med Himmelbjerg-tårnets velkendte profil på toppen. Derfor henstiller vi til, at Topas Explorer Group og Skanderborg Kommune tager stort hensyn til, hvordan hotellet opleves herfra.
'Turisten' ankommer til Hotel Julsøs kaj Foto: Michael Møllgaard
Brandtomten efter det gamle Hotel Julsø Foto: Michael Møllgaard

For 1½ år siden brændte det gamle og ikoniske Hotel Julsø ned til grunden. Rejsebureauet Topas Explorer Group har nu planer om at bygge et nyt hotel på brandtomten. Der foreligger forslag fra fire arkitektfirmaer.

Himmelbjerget set fra Bryggebjerg Foto: Lars Søgaard-Jensen

DN-Skanderborg lægger vægt på, at et nybyggeri på dette sted tager størst muligt hensyn til naturen og til det landskab, som hotellet skal bygges i.

Et nyt Hotel Julsø vil hovedsageligt kunne ses fra Julsø og fra dennes nordlige side.

Derfor henstiller DN-Skanderborg til Topas Explorer Group og Skanderborg Kommune, at der tages et stort hensyn til, hvordan hotellet opleves herfra.

Himmelbjerget er af national betydning med alle sine referencer til Grundloven og indførelsen af kvinders valgret 1915. Bjergets 25 meter høje tårn ærer Frederik VII, Grundlovens giver, som det står sammen med de smukke og fredede lyngbakker som en markant profil i landskabet. Denne udsigt, dette landskab, skal ikke forstyrres af et iøjnefaldende turisthotelbyggeri ved Julsø for foden af Himmelbjerget.

Et nyt hotel bør derfor i sin udformning og farvesætning indpasses i naturen og landskabet.

Derudover må man forvente øget trafik af både biler, vandrere samt mountainbikere på den smalle skovvej ned til parkeringspladsen ovenfor hotellet. Dette forhold bør også indgå i Skanderborg Kommunes overvejelser omkring byggeriet med tanke på at udvikle måder til at undgå konflikter mellem de forskellige trafikantgrupper, som indpasses organisk i naturen.

 

Udsigt over Julsø fra Himmelbjergets top mod nordvest Foto: Michael Møllgaard